Tavanomaisesta poikkeavat kulut lisätään laskuun palkkion päälle, ja niistä sovitaan etukäteen toimeksiantajan kanssa. Tällaisia ovat esimerkiksi matka- ja majoituskulut sekä juttua tai kuvausta varten hankitut tarvikkeet.
Laskutettava työtuntimäärä/vuosi lasketaan päivittäisestä laskutettavasta työtuntimäärästä seuraavasti:
Ensin lasketaan normaalit työpäivät vuodessa
= 7,5 tuntia x 5 päivää x 52 viikkoa
= 1 950 bruttotyötuntia vuodessa.
Tästä vähennetään arkipyhät vuoden 2012 mukaan,
eli 7 päivää x 7,5 tuntia = 53 tuntia.
Laskurin vuosityöaika on siis 1 897 työtuntia.
Yrittäjäasemassa oleva henkilö järjestää eläketurvan itselleen yrittäjien eläkelain YEL:n mukaan. YEL-vakuutus on pakollinen, eikä vakuuttamisvelvollisuus riipu yritystoiminnan muodosta. Myös freelancer-verokortilla työskentelevä on YEL-velvollinen, ellei hän ole työsuhteessa työnsä teettäjään.
Palkkiopohjaisesti työtään myyvät luovan työn tekijät, kuten valokuvaajat, graafikot, toimittajat, kirjailijat ja kääntäjät, joutuvat siis ottamaan YEL-vakuutuksen, vaikka eivät yritystä perustaisikaan.
YEL-vakuutus on otettava kuuden kuukauden kuluessa yrittäjätoiminnan alkamisesta. Vakuutus on henkilökohtainen ja se otetaan eläkevakuutusyhtiöstä. Sama vakuutus koskee kaikkea yritystoimintaa.
Tässä laskurissa YEL-maksu on ilmoitettava vähintään 1 425 euron vuosisummana. Hinta perustuu vuoden 2017 YEL:n minimityötuloon alle 53-vuotiaana. Laskelmassa on otettu huomioon aloittavan yrittäjän 22 prosentin alennus YEL-maksusta. Oletus on, että koko vuoden vakuutusmaksu on hoidettu kertamaksulla tammikuussa. Tämä on halvin tapa ottaa YEL toimintaa aloitettaessa.
YEL-työtulon suuruus sovitaan vakuutusta tehtäessä. YEL-vakuutuksen työtulon perusteella määritellään myös itsensä työllistäjän sairauspäiväraha ja vanhempainetuudet. Vakuutusmaksun suuruudella on vaikutusta työttömyysturvaan. Siksi on suositeltavaa, että itsensä työllistäjä määrittää YEL-vakuutuksen työtulon oikealle tasolle. YEL-vakuutus on täysimääräisesti verovähennyskelpoinen.